19.03.21 Woonhuis September Best inzending bij Brabantse Stijlprijs 2021

Aafke Smits
Een project van Aafke Smits

De provincie Noord-Brabant heeft dertig inzendingen ontvangen voor de Brabantse Stijlprijs 2021 ‘Een thuis voor iedereen!’. Het zijn allemaal vernieuwende woonvormen met oog voor omgeving en medemens, die inspelen op de behoeften van deze tijd. Een van de projecten is het woonhuis voor September in Best, aan de Veldweg. Een project van Kapelbeemd B.V. in samenwerking met Thuismakers, NBArchitecten en Aannemersbedrijf Fried van der Laar.

De dertig ingezonden initiatieven liggen verspreid over heel Brabant. Van Bergen op Zoom tot Boxmeer en van Altena tot Bladel. Regionaal zijn er geen grote verschillen. Maar wel opvallend is dat negen projecten zich bevinden in de gemeenten Eindhoven en ’s-Hertogenbosch. De meeste inzendingen liggen in de Brabantse dorpen en steden, vaak in of vlakbij het centrum of in bestaande woonwijken. Vaak gaat het om verandering van een bestaand gebouw, zoals een kerk, een kloostercomplex, een boerderij, een villa, een rijtjeswoning, een bedrijf of een school. Andere inzendingen richten een bestaande plek opnieuw in, na sloop of door een braakliggend terrein te benutten.

De jury zal van september tot en met november 2021 aan de slag gaan, zodat de live juryactiviteiten kunnen plaatsvinden.

September Best is een woonhuis voor ouderen met dementie. In dit huis leven mensen het leven zoals ze dat gewend waren, maar met de zekerheid van 24 uur per dag zorg en hulp waar nodig. Het huis is gebouwd in de stijl van de omgeving, en ingericht op basis van elementen uit Best en de landelijke en natuurlijke eigenschappen die de regio heeft. 

De Brabantse Stijlprijs

De Brabantse Stijlprijs is een prijs van de provincie die zich richt op de kwaliteit van de leefomgeving in Brabant, waarmee we Brabanders uitdagen om mooie gerealiseerde projecten in te zenden. De winnaar van de juryprijs krijgt een fraaie trofee, eeuwige roem, extra publiciteit en podium. De winnaar van de publieksprijs ontvangt een geldbedrag van 2.500 euro. Maar bovenal biedt deze competitie een podium om elkaar te inspireren met gerealiseerde projecten, waar dan ook in Brabant. Deze derde editie van stijlprijs is gekoppeld aan het provinciale actieprogramma nieuwe woonvormen en zelfbouw. De provincie ging voor de Stijlprijs 2017 op zoek naar Brabantse voorbeeldprojecten in de publieke ruimte voor de Omgevingsvisie. De Stijlprijs 2014 stond in het teken van openbare ruimteprojecten voor het bestuurlijke programma Mijn Mooi Brabant.

Meer weten?

Zoek op trefwoord...