02.11.22 Verbouw De Rijzenburg van start

Julian Heemskerk
Een project van Julian Heemskerk

Gisteren is de verbouw en herinrichting van ‘De Rijzenburg’ aan de Koningsweg in Schaarsbergen van start gegaan. Het restaurant kent een rijk verleden en zal ook een mooie toekomst krijgen. Het pand wordt heringericht als woonhuis voor Wonen bij September met 22 appartementen voor ouderen met dementie. De start bouw van de herbestemming en de nieuwbouw is symbolisch ondersteund met het leggen van een steen door Nicole van Raalte, locatiemanager bij Wonen bij September en Andre Bruins, adjunct-directeur bij Stichting Nationale Park de Hoge Veluwe, in de toekomst betrokken buren van elkaar.

Samen met aannemer Nikkels Bouwbedrijf realiseert Thuismakers de appartementen, de woonkeuken en buitenruimte in en om het karakteristieke monumentale pand. De gevel zorgt voor een herkenbaar aangezicht in de groenrijke omgeving en ook binnen zullen veel van de originele elementen terug te zien zijn. Architect Arcom heeft de aanbouw zo vormgegeven dat deze een duidelijke verwijzing maakt naar het originele pand.

Omgeving

De Rijzenburg ligt vlak naast de zuidelijke ingang van het Nationale Park de Hoge Veluwe. Het woonhuis wordt groter dan het bestaande pand. Parkeerplaatsen zullen plaatsmaken voor een tuin waar de bewoners vrij kunnen genieten van de natuur. Het tuinontwerp is gemaakt door HNS Landschapsarchitecten. Zij zijn verantwoordelijk geweest voor de landschappelijke indeling van de omgeving.

Duurzaam bouwen

Om de Rijzenburg ook voor de toekomst geschikt te laten zijn als woonhuis, is het pand voorzien van een compleet elektrische installatie voorzien van een warmtepomp met PVT-panelen in combinatie met vloerverwarming. Ook tijdens de bouw kijken de samenwerkende partijen nog op welke maatregelen genomen kunnen worden om het energieverbruik verder te verlagen. Een goed voorbeeld hiervan is de rieten kap die extra geïsoleerd zal worden.

Vraag naar ouderenhuisvesting met zorg

De plannen voor dit woonhuis kunnen rekenen op goedkeuring van het gemeentebestuur. Zij ziet een vraag naar dit soort woningen in de stad. Over tien jaar, in 2032, is naar verwachting bijna 2 op de 10 Arnhemmers ouder dan 65 jaar. Dat is een groei van 3 procent ten opzichte van nu. Met de vergrijzing neemt ook de behoefte aan specialistische zorg toe. Vooral de groep met dementie groeit fors. Wonen bij September biedt al in heel Nederland zorg aan deze groep mensen en zal dat ook hier doen.

Over De Rijzenburg

De Rijzenburg is anderhalve eeuw geleden gebouwd als ontginningsboerderij in opdracht van de Arnhemse paardenpostmeester F. Burgers. Daarna heeft de boerderij verschillende eigenaren gehad. Ook Anton Kröller van De Hoge Veluwe was een van de eigenaren. Tien jaar voor de oorlog kwam de boerderij in eigendom van De Hoge Veluwe. In de oorlog vorderde de Duitse luchtmacht het gebouw. Daarna werd het een munitieopslagplaats. In 1950 kwam er een restaurant in, dat in 2010 zijn deuren permanent sloot.

Meer over de bouw in Arnhem
Verbouw De Rijzenburg van start
Verbouw De Rijzenburg van start
Verbouw De Rijzenburg van start
Verbouw De Rijzenburg van start
Verbouw De Rijzenburg van start
Meer weten?

Zoek op trefwoord...