14.07.23 Start bouw woonhuizen in Sneek

Bram Kok
Een project van Bram Kok

Wonen bij September opent zomer 2024 twee woonhuizen bij het Wilhelminapark

Vlakbij het Wilhelminapark in Sneek realiseren we voor de organisatie Wonen bij September twee woonhuizen. Donderdag 13 juli was de symbolische start bouw, waarbij vertegenwoordigers van Jorritsma Bouw, Thuismakers en oude bewoners van het plot, Petrouchka en Marc, de eerste palen in de grond hebben geslagen. Dit onder feestelijke begeleiding van een confettikanon met biologisch afbreekbare confetti, Fryske Oranjekoeke en een drankje.

Buitenleven bij het centrum

In elk huis komen 24 appartementen voor ouderen met dementie. De twee huizen worden aan elkaar geschakeld, maar zullen zelfstandig draaien. Zo blijft de kleinschalige zorg waar September voor staat gewaarborgd. In de zomer van 2024 kunnen de eerste bewoners hun intrek nemen.

De huizen liggen aan het Harste, nabij het centrum. Rond het huis is genoeg ruimte voor een grote tuin. Ook is er veel bestaand groen rondom en op het terrein. Voor de bouw is een minimaal aantal bomen gerooid. De rest van de locatie is zo groen mogelijk gelaten. De huizen zelf zijn door architect Arcom ontworpen, zoals altijd in de stijl van omgeving, passend bij de plaats en de historie van de plek waar de huizen gebouwd worden. Behalve de terrassen in de ruime tuin, kunnen de toekomstige bewoners gebruik maken van een dakterras.

Traject met verschillende lokale partijen

Wonen bij September is geen onbekende in Friesland. Er zijn al twee huizen in Heerenveen en een huis in Witmarsum. Dit derde project voor wonen voor ouderen met dementie, komt op een plek van een oud woonhuis, dat in verval was geraakt. De oude bewoners, Marc en Petrouchka, verhuisden naar de overkant en tipten het plot bij Dunavast. Deze partij maakte een plan voor de locatie. In mei 2021 werd de vergunning ingediend bij de gemeente en deze werd in september 2021 verleend. Thuismakers kocht het project inclusief vergunningen over van Dunavast eind 2021 en begon met de sloop van het pand om te kunnen bouwen sinds maart 2022. In februari 2023 was een aannemingsovereenkomst met aannemer Jorritsma uit Bolsward rond.

BREEAM-certificaat

Duurzaam bouwen is belangrijk voor Thuismakers én Wonen bij September. Dit project in Sneek zal een BREEAM very good-certificaat behalen, een duurzaamheidscertificaat voor het realiseren van een duurzaam gebouw met een minimale milieu-impact.

Lees meer over Wonen bij September
Start bouw woonhuizen in Sneek
Start bouw woonhuizen in Sneek
Start bouw woonhuizen in Sneek
Start bouw woonhuizen in Sneek
Meer weten?

Zoek op trefwoord...