22.04.23 Start bouw Wonen bij September in Hardinxveld-Giessendam

Hans Janssen
Een project van Hans Janssen

Vanaf 2024 plek voor 24 ouderen met dementie op plek van vroegere lagere school

Op vrijdag 21 april is gestart met de bouw van een woonhuis voor Wonen bij September in Hardinxveld-Giessendam. Aan de Stationsstraat 23 zal een unieke plek ontstaan voor ouderen met dementie. Thuismakers bouwt hier een nieuwbouwhuis waar in de loop van 2024 24 bewoners hun intrek nemen.

Plek van vroegere lagere school

Wonen bij September biedt door heel Nederland ouderen met dementie onderdak in kleine woonhuizen met 24-uurs zorg. Deze woonhuizen realiseren we altijd op unieke plaatsen, het liefst midden in de samenleving. De ene keer in gerenoveerde panden, maar vaak ook op nieuwbouwlocaties. Zo ook op deze unieke plek aan de Stationsweg 23 te Hardinxveld-Giessendam. Op de plek waar vroeger een lagere school gevestigd was, komt het huis: voorzien van een ruime woonkamer, woonkeuken en bibliotheek, een terras en een ruime tuin. Het zou zomaar kunnen zijn dat leerlingen van toen hier nu zorgeloos kunnen gaan genieten.

Deze plek heeft meer geschiedenis. Zo stond zij in 1953 – tijdens de Watersnoodramp - onder water. Nu zijn alle noodzakelijke maatregelen getroffen om dit in de toekomst te voorkomen. De ontwikkeling van dit woonhuis, op deze plek, is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen de gemeente, Blokland Bouwpartners, HD Architecten en Thuismakers. Met het heien van de eerste paal hebben we vrijdag 21 april een start gemaakt met het realiseren van dit woonhuis.

Energie vanuit regenwater

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol bij de bouw van dit huis. Projectontwikkelaar Hans Janssen, werkzaam bij Thuismakers, vertelt: ‘Het woonhuis is ook voor Wonen bij September uniek. Een groot deel van de energie zal worden opgewekt vanuit regenwater. Dat regenwater zal ook gebruikt worden voor het spoelen van de toiletten (grijswater) en het beregenen van de tuin. Met een sedumdak wordt ook de temperatuur in het woonhuis koeler gehouden en daarbij dient het dak als extra buffer voor de opvang van hevige regenbuien.’

Plataan in tweede leven terug

De plataan die na de sloop van de lagere school nog als enige op de plek stond, moest worden weggehaald om het project mogelijk te maken. Toch komen delen van deze boom in een tweede leven weer terug. Zo is al een ouderwetse locomotief uit een deel van de stam gezaagd en zullen planken van andere delen straks benut worden als materiaal voor meubilair in de tuin en op het terras.

Het woonhuis ligt recht tegenover het station met een opstapplaats van het OV voor de deur.  De 24 ouderen met dementie wonen straks in een huis vol liefde, met veel aandacht en met betrokken medewerkers. Dichtbij zijn de Merwede en het Nationaal Park De Biesbosch, waar de bewoners straks met familie kunnen gaan genieten.

Meer weten?

Zoek op trefwoord...