30.03.21 Kruiskerk Heerenveen krijgt nieuwe bestemming

Martijn Achterbergh
Een project van Martijn Achterbergh

De Kruiskerk in Heerenveen krijgt een nieuwe bestemming. Afgelopen vrijdag is met de start van de bouw een begin gemaakt aan het de verbouwing en uitbreiding van het monumentale pand aan de Burgemeester Falkenaweg. In het pand komen twee woonhuizen met in totaal 48 appartementen voor ouderen met dementie. Het ontwerp voor de verbouw en aanbouw is van de architecten van ARCOM.

Weer leven in de kerk

De Kruiskerk is bijna honderd jaar oud en heeft tot 2012 dienst gedaan als kerk van de Protestantse Wijkgemeente Heerenveen. De herbestemming betekent dat de kerk goed behouden blijft. Er komt weer ‘leven’ in. Woonzorgorganisatie Wonen bij September biedt vanaf 2022 in de twee woonhuizen die ontstaan liefdevolle, warme zorg. September heeft in de regio ook een woonhuis in Witmarsum, waar ouderen een fijne plek hebben in het voormalig gemeentehuis.

Samen met de partners verbouwt Thuismakers de kerk en bouwen we een nieuw gedeelte aan, zodat het een echt woonhuis wordt. We houden daarbij uiteraard rekening met de monumentale status. Ook vinden wij het belangrijk om te (ver)bouwen in lijn met de bouwstijl van de nabije omgeving.

ADS Groep is gestart met de benodigde sloopwerkzaamheden. Bij renovatie en bouw volgens planning kunnen de eerste bewoners van 2022 hun intrek nemen.

Lees meer over dit project
Meer weten?

Zoek op trefwoord...