08.11.18 Informatieavond September Heerenveen op 22 november

Aafke Smits
Een project van Aafke Smits

Donderdag 22 november vindt in Heerenveen een informatieavond plaats over de nieuwe bestemming van De Kruiskerk. Het monumentale pand aan de Burgemeester Falkenaweg wordt door Wonen bij September verbouwd tot woonhuis voor ouderen met geheugenproblemen. De organisatie kocht de kerk onlangs en zal in 2019 beginnen met de verbouw en aanbouw, zodat bewoners in de zomer van 2020 hun intrek kunnen nemen. 

De bijna honderd jaar oude kerk heeft tot 2012 dienstgedaan als kerk van de Protestantse Wijkgemeente Heerenveen. De afgelopen jaren stond het te koop, in afwachting van een geschikte koper. De verkoop aan September betekent dat het gebouw een metamorfose zal ondergaan: van kerk naar woonhuis. September heeft al meerdere woonhuizen voor ouderen met geheugenproblemen in Nederland, waaronder een in Witmarsum.  

Onderdeel van de buurt

Wonen bij September vindt het belangrijk dat de kerk onderdeel blijft van de buurt en de samenleving in Heerenveen. De plannen om van de kerk een woonhuis te maken, werken we uit met direct betrokkenen. Daarom organiseert September op donderdag 22 november een informatie- en inspraakavond over de verbouw van en nieuwbouw bij de kerk.  

22 november 2018 van 19 – 21.30 uur 

Fletcher Hotel-Restaurant Heidehof 
Golflaan 1 
8445 SR Heerenveen 

Programma

19.00 uur    inloop 
19.30 uur    presentatie
20.30 uur    gelegenheid tot napraten en borrel 
21.30 uur    einde bijeenkomst 

Bouw en verbouw

De start van de bouw staat gepland voor de zomer van 2019 en de eerste bewoners kunnen dan een jaar later, in de zomer van 2020, hun intrek nemen. Voordat de bouw start, maakt Wonen bij September een ontwerp en vraagt zij een bouwvergunning aan. Om de bewoners een goed thuis te kunnen geven, zal de kerk verbouwd worden en zal een nieuw gedeelte aangebouwd worden. Daarbij houdt September rekening met de monumentale status en de bouwstijl van de nabije omgeving. 

Een thuisgevoel

De Kruiskerk gaat plek bieden aan twee woonhuizen van September met 24 appartementen. Deze zijn tussen de 31 en 38 m2 groot en kunnen volledig naar eigen smaak worden afgewerkt en ingericht. Bewoners kunnen hun eigen meubels meenemen, waardoor het appartement herkenbaar is, zo vertrouwd en veilig mogelijk. Zoals thuis. Uiteraard zijn de woonhuizen voorbereid op de oude dag. Maar wel zodanig dat de huiselijkheid niet verloren gaat door onnodige aanpassingen en hulpmiddelen. Wonen bij September kan met een CIZ-indicatie 4 of 5.

Meer weten?

Zoek op trefwoord...