05.06.24 Bouw nieuw woonhuis Hoge Woerd officieel van start

Martijn Achterbergh
Een project van Martijn Achterbergh

Thuismakers bouwt aan toekomst voor ouderen op historische grond

Op dinsdag 4 juni 2024 is de bouw van twee nieuwe woonhuizen voor ouderen in Leidsche Rijn officieel van start gegaan. Het huis zal vanaf het voorjaar van 2025 woonruimte bieden aan 32 ouderen met dementie. Wonen bij September is opdrachtgever van de bouw. Het ontwerp is van Kolpa Architecten, ontwikkelaar Vrijborg en aannemer MBB zorgen voor de realisatie van de huizen.

Thuismakers bouwt op historische grond een nieuwe toekomst. De plek waar de twee kleinschalige woonhuizen komen te staan heeft, net als veel plekken in Leidsche Rijn, een rijke geschiedenis. Het pand ligt ‘verstopt’ tussen een boomgaard een aantal huizen, in een groene en weidse omgeving. Castellum Hoge Woerd is hier al eeuwen geleden ontstaan als Romeins fort en de funderingen en archeologische waarde van deze nederzetting is Werelderfgoed. Om niet in het verleden te ‘roeren’ is het hele terrein verhoogd, gebruiken we bij de fundering geen funderingspalen en wordt daarom met een lichte constructie gebouwd.

Gebouwd met oog voor omgeving en duurzaamheid

Het uiterlijk van het pand waarin de twee woonhuizen zullen komen, heeft iets weg van een boerderij, waarvan er meer staan in de directe omgeving. De ‘boerderij’ heft grote overstekken en veel natuurlijk licht. De huizen zijn opgebouwd uit twee lagen, een kleine zolder en in totaal 32 zorgappartementen.

Langs de twee buitenzijden worden ‘wadi’s’ (Water Afvoer Drainage en Infiltratie) gerealiseerd. Dit zijn opslag- en infiltratievoorzieningen, bedoeld voor tijdelijke opvang van hemelwater. Ook krijgt het gebouw een luchtwarmtepomp, in dit geval omdat de bodem onaangeroerd moet blijven en zal het voorzien worden van systemen om zelf zonne-energie op te wekken. Het hele gebouw zal bij oplevering BREEAM-very good gecertificeerd worden, wat aangeeft dat het gebouw duurzaam gerealiseerd is met minimale milieu-impact.

De start van de nieuwbouw – die al even op gang is – is symbolisch ondersteund met het gezamenlijk onthullen van een bouwbord aan de rand van het bouwterrein. Dit werd gedaan door Aafke Smits, directeur van Thuismakers, Stephan Bon van aannemer MBB en Martijn Achterbergh, senior projectontwikkelaar bij Thuismakers, onder het toeziend oog van zowel de gemeente als bewoners. De bewoners waren in grote getalen aanwezig en hebben aangegeven blij te zijn met de ontwikkelingen in hun buurt.

Vraag naar ouderenhuisvesting met zorg

De plannen voor dit woonhuis passen in de toenemende vraag naar ouderenhuisvesting in Nederland en ook in de omgeving van Utrecht. Met de vergrijzing neemt ook de behoefte aan specialistische zorg toe. Vooral de groep met dementie groeit fors. Wonen bij September biedt al in heel Nederland zorg aan deze groep mensen en zal dat ook hier doen.

Lees meer over de geschiedenis van Castellum Hoge Woerd Lees meer over September Leidsche Rijn
Bouw nieuw woonhuis Hoge Woerd officieel van start
Meer weten?

Zoek op trefwoord...